Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Z více než 80% z celozrnných mouk, zcela bez škrobů, psyllia a pojivových gum. Pokud budete péct pouze z této směsi, nečekejte nadýchané pecny. Pokud však hledáte alternativu za žitnou mouku, případně toužíte po věrné nápodobě receptů pšenično-žitných, jste tu správně! Chuť této směsi dotváří kombinace chlebového koření: kmínu, koriandru a fenyklu v námi osvědčených poměrech.
Směs také můžete kombinovat s univerzálními směsí Zelenou a Modrou. Docílíte tak objemných pecnů, ovšem s přídavkem celozrnné nutričně přínosné mouky. Kombinovat můžete všestranně, protože směs neobsahuje ani přidanou sůl, ani cukr. Je tak ideální i pro kváskové pečení.
Výrobce: Adveni
Složení: pohanková mouka celozrnná, ovesná mouka bez lepku celozrnná, lněná mouka (mleté výlisky ze semen lnu hnědého), kmín drcený, koriandr mletý, fenykl mletý.
Video: Bezlepkové směsi na chléb
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 1530 kJ / 365 kcal |
Tuky | 5,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,9 g |
Sacharidy | 59 g |
z toho cukry | 1,7 g |
Vláknina | 5,6 g |
Bílkoviny | 16 g |
Sůl | 0,02 g |
Balení obsahuje
500 g směsi na bezlepkový celozrnný chléb REBEL.
K tomu přidáme 480 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa a 7 g sušeného nebo 21 g čerstvého droždí.
Návod k přípravě v domácí pekárně
Do mísící nádoby nalijeme 480 ml vlažné vody. Do vody přidáme 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje a 2 lžíce octa, zamícháme. Přisypeme obsah balení. Uprostřed směsi vytvoříme důlek, do kterého dáme 7 g sušeného nebo 21 g čerstvé droždí. Pečeme na program cca 2 hodiny a 20 minut.
Návod k přípravě v klasické troubě
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme 21 g čerstvého droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme směs Rebel, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 430 ml vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Mezitím si nádobu, ve které budeme péct, dobře vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vzniklé těsto přesuneme do pečící nádoby a zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo. Na teplém místě necháme kynout cca 45 minut.
Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.
Pečeme 20 minut, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 30 minut. Pak chleba vyklopíme z formy a pečeme ještě 10 minut bez ní, abychom docílili pěknou kůrku.
Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby.
Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený.
Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
Shrnutí pečení
na 250 °C s párou – 20 min
na 200 °C bez páry – 30 min
na 200 °C bez formy na pečení – 10 minut